kspttw napisał(a):8... Gb4 było słabe (choć komputer wam tego nie powie). Szczerze mówiąc w ogóle nie widzę żadnej idei tego posunięcia
Też to zauważyłem i to bez programu ale taki goniec zawsze może wrócić na e7 lub d6,

Moderator: kolokwium
kspttw napisał(a):8... Gb4 było słabe (choć komputer wam tego nie powie). Szczerze mówiąc w ogóle nie widzę żadnej idei tego posunięcia
demon_szybkosci napisał(a): A slyszalem, ze trzeba ruszac w centrum jak nie wiadomo co grac, wiec ruszylem!![]()
demon_szybkosci napisał(a)::idea: Dzis partia z zawodniczka TEORETYCZNIE slabsza o 350 oczek (!), a praktyka pokazuje, ze raczej przeciwniczka silniejsza od demona o jakies 80-100 oczek (czyli moja REALNA sila to cos kolo 1450-1500 ELO; przynajmniej na razie tak szacuje - byc moze niebawem jeszcze bedzie trzeba obnizyc poprzeczke). Najciekawsze jest to, ze GRAM najlepiej jak umiem, nie mam kryzysu i jest to co widac!![]()
![]()
. Czy ja naprawde jestem az tak piekny czy tez to sila mojego uroku?!
![]()
. Kompletnie nie rozumiem, ale zaakceptowalem - nie mialem wyjscia, chociaz wstyd totalny (dla mnie).
Jednym slowem: "demon - ty wiesz jak sie w szachach ruszaja figurki?"
![]()
![]()
![]()
. Jak przy okazji ktos ma moze jakas ksiazke na temat "nie denerwuj sie i ucz sie robic na drutach lub lapac motyle albo hodowac gasieniczki {zamiast grac w szachy}", to prosze o wiadomosc na priwa! Bede mial wieksze szanse cos osiagnac
![]()
![]()
PS. Ide nieco pobiegac w kosza, bo w szachach to bede chyba nosil figurki i czyscil deske oraz nastawial zegary!![]()
Przykro mi ale niestety nie jestTomrejten napisał(a):PS.
Czy ten turniej jest uwzględniony w Szachowej Lidze Typerów?
Tomrejten napisał(a):Czemu się zgodziła się na remis, bała się skoczka? Zawsze można za niego poświęcić wieżę. Taka końcówka chyba się podoba czarnym?
demon_szybkosci napisał(a):Oczywiscie, ze jest rozpiska
http://www.chessarbiter.to.pl/turnieje/t_840/index.html
W polowie strony jest cos w rodzaju "Harmonogram turnieju"
Koncowka jest LEKKO wygrana dla czarnych. Mozna grac na wiele sposobow - najprostszy to wymiec 2W za W+S i grac wygrana koncowke pionowa
. Oczywiscie kazdy laik o tym wie, ale jak widac litosc nad demonem to cos wiecej niz FAIR PLAY!
![]()
Tomrejtenie - nie narzekaj! To NAJLEPSZA wersja debiutu jaka udalo mi sie zagrac! Wiec daj se nieco na luz i nie narzekaj wciaz na debiut. Narzeknij chociaz raz, ze koncowki nie wygralem!![]()
![]()
Powrót do Turnieje [mecze] krajowe
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości