Pat uzyskany cudem :)

Moderatorzy: Rafcik, zwariowany_mszak

Pat uzyskany cudem :)

Postprzez Marioluk28 » 26 sty 2017, 16:47

Grałem na lichess partię, gdzie myślałem, że już przegrałem. Przewaga przeciwnika przytłaczająca i już widziałem przegraną. Ale zaryzykowałem grę do końca 9(licząc na pata, ale zdając sobie sprawę, że może do niego nie dojść). Ale się udało. Grałem czarnymi ruch 42... zagrałem f5 43.exf5 Kh6 44. Wd1 Kg5 45. Sh3+ Kf6 46. Wd6+ Ke5 47. c8=H Wxg2+ 48.Kxg2 pat.

[FEN "2B3R1/KPR3P1/1rP5/p1NP1P1P/6Np/6p1/k1p2P2/8 w - - 0 1"]


Partia długa to zapewne nie będzie się nikomu chciało oglądać, ale gdyby coś to podaję link do całej partii:

https://pl.lichess.org/xQtRGnAk/black#1 edit: nie podałem linku od początku partii. Teraz jest OK
Marioluk28
 
Posty: 33
Dołączył(a): 24 sty 2017, 16:24
Podziękował : 33 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 0

Re: Pat uzyskany cudem :)

Postprzez rutra » 26 sty 2017, 17:26

Motyw wściekłej wieży :)

Rzadko się zdarza w takich pozycjach. Najczęściej w blitzu gdy przeciwnik gra szybko i nie widzi co my gramy. Mi się raz zdarzyło, że celowo oddałem 2 figury i przeciwnik się dziwnie na mnie popatrzył, a gdy wziął drugą figurę wtedy cały czas dawałem szacha wieżą i musiał wreszcie zbić wieże przez co był pat.

Kiedyś miałem taką zasadę, że zawsze gram do mata. Dziś już mi się nie chce w wielu sytuacjach grać beznadziejnych pozycji, ale jak mam figurę ciężką (wieżę lub hetmana) to gram, żeby przeciwnik miał nie wiadomo co. Zawsze się może zagapić i powstanie pat.

W praktyce jednak twój przeciwnik zagrał bardzo źle. Zamiast się bawić w dorabianie hetmana wystarczyło zagrać Re2+ i nie dość, że po Kxf5 Nd4# jest mat, to nawet jak tego mata by nie znalazł wówczas i tak to się da wygrać łatwo na wiele sposobów. Ale przyznam, że pat ciekawy, rzadko spotykany.
I kategoria (1655/1668/1655), I klasa sędziowska
Avatar użytkownika
rutra
 
Posty: 6501
Wiek: 24
Dołączył(a): 14 maja 2009, 13:51
Lokalizacja: Leżajsk
Podziękował : 1546 razy
Otrzymał podziękowań: 1845 razy
Ranking: 1655

Re: Pat uzyskany cudem :)

Postprzez Marioluk28 » 26 sty 2017, 17:34

Ja myślałem, że mata dostanę już wcześniej, ale pomyślałem sobie, że może przeciwnik tak się skupi na innych celach i może uda się dojść do pata. Ja generalnie też w takich sytuacjach poddaję partię, ale tu nie wiem dlaczego się na to zdecydowałem Chyba chciałem jak najdłużej się bronić i ćwiczyć obronę. Ale pat się udał :). Przyznam się , ze sam byłem tym faktem zaskoczony.
Marioluk28
 
Posty: 33
Dołączył(a): 24 sty 2017, 16:24
Podziękował : 33 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz
Ranking: 0


Powrót do Końcówki

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe