Jestem z tej fali, która wraca do szachów po serialu Netflixa

Od listopada znów zainteresowałem się szachami i mocno się wkręciłem - założyłem konto na Lichess i staram się regularnie grywać i rozwiązywać zadania, oglądam szachowe kanały na YouTube, kupiłem szachownicę i bierki, odkopałem też swoje książki szachowe, z których przerabiam teraz "Szachy dla żółtodziobów", która była polecana dla początkujących.
Aktualnie mój ranking na Lichess w partiach klasycznych to 1730.
Przy tworzeniu planów noworocznych pojawiły się również cele związane z szachami i mam nadzieję, że regularne notowanie postępów w dzienniku pomoże mi w ich zrealizowaniu. Przeczytałem sporo materiałów dla początkujących, również tematów i dzienników innych użytkowników na tym forum, i na tej podstawie wyciągam wniosek, że na moim poziomie nauka powinna skupić się w głównej mierze na zadaniach taktycznych i kombinacjach. Do tego na pewno chciałbym rozwinąć się w końcówkach, co leży u mnie zupełnie, a także poprzerabiać partie starych mistrzów z komentarzami. Zakupiłem ostatnio książki: "Tajemnicy taktyki szachowej" Martina Weteschnika, "Podręcznik kombinacji szachowych dr. Tarrascha" oraz "Morphy - Move by Move" Zenona Franco, a także założyłem konto na Chessable, gdzie korzystam póki co z kilku darmowych kursów.
Cele na rok 2021:
-osiągnąć poziom wystarczający do zrobienia III kategorii szachowej
-zagrać w turnieju na żywo (tutaj oczywiście dużo zależy od kwestii koronawirusowych)
-codziennie poświęcać 15 minut na powtórki Chessable i zadania taktyczne na Lichess
-skończyć przerabiać książkę "Szachy dla żółtodziobów"
-przerobić książkę "Tajemnice taktyki szachowej"
-przerobić książkę "Podręcznik kombinacji szachowych dr. Tarrascha"
-przerobić książkę "Morphy - Move by Move"
-przerobić partie innego mistrza, pewnie zgodnie z kolejnością będzie to Steinitz
-przerobić książkę lub kurs na Chessable "100 Endgames You Must Know"
-grać minimum 2 partie klasyczne w tygodniu
-osiągnąć ranking 1900 na Lichess w partiach klasycznych