04.02-10.02.2019
W tym tygodniu:
- przerobiłem 1 rozdział (The windmill) książki Yusupova "Boost your chess 1"; test 19/23 pkt
- powtórzyłem oblany rozdział (Weak Points) książki Yusupova "Build up your chess 1" - 11/23 pkt - oblany
- rozegrałem i przeanalizowałem 1 partię klasyczną (turniej forumowy)
- przerobiłem 2 partie komentowane (Mój System)
- skończyłem przerabiać trzeci tom końcówek B. Zerek
Temat rozdziału Yusupova był dość prosty. Na materiał poświęciłem 15 minut, na test 30 minut.
Oblany test z pierwszego tomu znowu oblałem, pomimo poświęcenia na niego więcej czasu. Tym razem brakował tylko 1 punkt do zdania. Muszę pewnie przerobić dodatkowy materiał, by naprawić moje "skrzywienia" w myśleniu w tym temacie...Marzyłoby się przerobić "How to Reassess Your Chess", ale to trzeba zgrać z treningiem bo to czasochłonna pozycja...Rozdział do powtórki za jakiś czas.
Przebrnąłem przez trylogię końcówek, jestem pod dużym wrażeniem tej literatury. Na pewno za jakiś czas będę próbował wrócić do tych książek, by wszystko sobie przypomnieć i więcej zrozumieć...
Na małe pocieszenie po oblanym rozdziale działa fakt, że po raz pierwszy w taktyce na chess.com przekroczyłem ranking 2400

P.S. W piątek może być ważny moment w moim "rozwoju szachowym" (nie wszystko robi się dla polepszenia poziomu gry...), ale nie chcę zapeszać, więcej szczegółów za tydzień