"Posumowanie"Nataniel998 napisał(a):Plan treningowy 01.05.2018 - 31.05.2018
- Rozwiązywać codziennie 5 zadań na chess.com
- Rozwiązywać codziennie minimum 10 zadań na lichess.org
- Przerobić z książki A.Panaczeko
* Wieża przeciwko pinkowi (49 pozycji)
* Końcówki wieżowe (211 pozycji)
* Końcówki czterowieżowe (20 pozycji)
(* Oznacza to że powinienem codziennie przeanalizować/rozwiązać 10 pozycji)
- Analizować partie Akiby Rubinstaina
Do 20 maja trenowałem prawie codziennie( głównie rozwiązywałem zadania, trochę końcówek, troszkę debitów). Po 20 maja aż do 22 czerwca nie grałem w szachy( nie licząc 3 dni). Dosyć szybko odpuściłem sobie prace nad końcówkami i postanowiłem że wraz z rozpoczęciem roku szkolnego wezne się do pracy nad nimi i będę to robił tak jak zaleca:
AuroraBorealis napisał(a):Kombinacje sa forsowne, wiec mozna ich przerabiac duzo. Koncowki trzeba przerabiac bardzo dokladnie, dlatego masowka niczego kompletnie nie da. 1 dziennie. Maks. Ale dokladnie
Może z większe jedynie liczbę z 1 do 2-3.
Nie trenowałem przez miesiąc bo byłem bardzo zmęczony końcówką roku szkolnego.
Turnieje:23 Czerwca wybrałem się na turniej nad może do miejscowości zwanej Łazy. Zagrałem w Openie A i mimo obiecującego początku zakończyłem turniej na dość niskiej pozycji z 4/9pkt. Zarabiając 56 oczek do rankingu fide. W czasie imprezy towarzyszącej(turnieju piłki nożnej) w finałowym meczu naciągnąłem sobie staw skokowy( w tedy jeszcze o tym nie wiedziałem), a później wieczorem poszedłem jeszcze do sklepu w wyniku czego doznałem lekkiego skręcenia(którego do końca jeszcze nie wyleczyłem), nie licząc chodzenia na rundy i na stołówkę to praktycznie nie ruszałem się z pokoju. Te lekkie skręcenie wykluczyło mnie z jakiejkolwiek aktywności fizycznej zarówno w Łazach jak i w Kowalewie Pomorskim co na pewno miało negatywny wpływ na moją grę. W pierwszej partii dość łatwo wygrałem, w drugiej mimo wyraźnej przewagi pozycyjnej po debiucie po przez pochopne wkroczenie wieżą na siódmą linie przeciwnika straciłem większość przewagi i po mimo słabego izolowanego pionka przeciwnika nie byłem wstanie nic ugrać. Trzecia Partia miała zmienny charakter przeciwnik w pewnym momencie miał ładną przewagę której ni wykorzystał, a ja w lepszej końcówce którą powinienem grać zaproponowałem remis. W czwartej i piątej partii przegrałem bez gry.W siódmej rundzie straciłem pionka w debiucie i co ciekawe udało mi się doprowadzić do pozycji w której przeciwniczka nie ma możliwości poprawić pozycji. Ogólnie moją grę w Łazach ocenia jako słabą, nie pokazałem tam nic specjalnego.
http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... =pl&pr=37_Brałem też udział w turnieju blitza:
http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... =pl&pr=36_Po paru dniach wybrałem się na Turniej do Kowalewa Pomorskiego w który to pomimo dobrej gry przez 7 rund(bez przegranej, miałem ranking uzyskany 2225), zakończyłem średnio przez przegranie dwóch ostatnich partii. Przez 6 i 7 rundę( i jeszcze jakąś wcześniejszą) byłem pierwszy w kategorii do 2000 elo , po przegraniu 8 parii byłem 3, a po przegraniu 9 bardzo daleko( wygrana dawała mi 2 miejsce, remis 4 miejsce). W turnieju zdobyłem 4,5/9 pkt i zarobiłem 85 oczek do rankingu fide. Byłem bardzo zmęczony podczas większości partii(głównie przez brak aktywności fizycznej, której brak był spowodowany wspomnianym urazem kostki). W turnieju grałem średnio, widzę u siebie jakie błędy popełniam i większość tych błędów ma podstawy psychologiczne a nie związane z umiejętnościami. link do turnieju:
http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... _z$57.htmlPlanuje wziąć udział w turnieju w Kudowie-Zdrój 4 sierpnia
http://www.chessarbiter.com/turnieje/20 ... l=pl&tb=2_Oraz 10-12 sierpnia w Mistrzostwach Polski w szachach szybkich i błyskawicznych które od będą się 2 rok z rzędu w Wrocławiu.
Z Klasycznych turniej Chcę zagrać w Polanicy-Zdrój (turniej stoi pod znakiem zapytania, zgłosiłem się już w maju, ale pare dni temu usunąłem swoje zgłoszenie i pomimo aktualizacji wczorajszej dalej jestem na liście startowej. Dlaczego się usunąłem? Bo zgłosiłem się sam , a klubowi łatwiej jest opłacić składki jak sam zgłasza zawodników.).
Trening od 21 lipca do 18 Sierpnia Od kiedy wróciłem z Kowalewa Pomorskiego to głównie odpoczywałem(robiłem trochę zadań. Od jutra zamierzam wrócić do treningu. Planuje:
- Rozwiązywać codziennie 5 zadań na chess.com
- Rozwiązywać codziennie 10 zadań ( poprawnie) na lichess
- Przeanalizować wszystkie swoje partie z turniejów(18 Partii)
- Przerobić książkę "Myśl jak Arcymistrz"
- Jak będzie czas to popracować trochę nad debiutami dla białych.
Z dniem
1 sierpnia 2018 roku będę posiadał ranking
1915 fide. Przypomnę tylko że moim celem na ten rok ( który kończy się po turnieju w Polanicy) było przekroczenie rankingu 1800 elo. Moim zadaniem na turnieju w Polanicy-Zdrój będzie utrzymanie rankingu lub jego ewentualne podwyższenie.
Spokój to kłamstwo, jest tylko pasja.
Dzięki pasji, osiągam siłę.
Dzięki sile, osiągam potęgę.
Dzięki potędze, osiągam zwycięstwo.
Dzięki zwycięstwu zrywam łańcuchy