Pytanie początkującego - bicie pionem

Moderator: Rafcik

Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez drraco5 » 24 mar 2020, 20:31

Witam wszystkich !
Jestem początkujący i będę wdzięczny za małe wyjaśnienie. Podczas ostatniej partii (na chess.com) grałem czarnymi i miałem sytuacje jak na poniższym screenie. Chciałem za pomocą pionka - czy to g7 czy też e7 bić białego gońca na f6 - jednak aplikacja nie pozwalała mi wykonać takiego ruchu. Wyjaśni mi ktoś dlaczego ? :) Z góry dziękuje za wyjaśnienie ! :)
Obrazek
Avatar użytkownika
drraco5
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 mar 2020, 20:08
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0

Re: Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez Grem » 24 mar 2020, 21:11

Dziwne bo jeśli ruch jest czarnych to nie ma przeszkód by takie bicie wykonać (gxf6 lub exf6), co to była za partia, jeśli był to blitz to może się czas skończył albo nastąpiło zerwanie połączenia, bo innego wyjaśnienia chyba nie ma, jeśli to nie ta przyczyna to jest błąd który należy zgłosić.
Tylko ten nie popełnia błędów, kto nic nie robi - Napoleon Bonaparte
Avatar użytkownika
Grem
 
Posty: 489
Dołączył(a): 03 lut 2012, 14:24
Lokalizacja: pow.Lipsko
Podziękował : 133 razy
Otrzymał podziękowań: 268 razy
Ranking: 0
kurnik.pl: Gremar64
FICS: Gremar

Re: Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez Daniel » 25 mar 2020, 00:02

Oba ruchy są legalne. A czy program pozwolił na wykonanie jakiegoś innego ruchu, czy partia się w tym miejscu skończyła?
Daniel
 
Posty: 838
Dołączył(a): 18 paź 2006, 20:39
Lokalizacja: Toruń
Podziękował : 221 razy
Otrzymał podziękowań: 348 razy

Re: Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez drraco5 » 25 mar 2020, 10:10

Były to szachy korespondencyjne, czas na ruch 24 godziny. Limit czasu na pewno nie upłynął bo miałem jeszcze ponad 20 godzin na ruch. Pozostałymi figurami i pionami mogłem wykonywać standardowe ruchy. Co więcej opisanymi powyżej pionami g7 oraz e7 też mogłem wykonać ruch ale tylko do przodu (g6,g5, lub e6,e5) - jednak nie mogłem żadnym z nich zbić białego gońca na f6. Myślałem że to jakaś zasada o której nie wiedziałem na przykład: pion nie może bić, dopóki nie opuści swojego szeregu, ale po Waszych wypowiedziach też podejrzewam że to jakiś błąd aplikacji....
Avatar użytkownika
drraco5
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 mar 2020, 20:08
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0

Re: Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez Robal » 26 mar 2020, 09:02

W partii https://www.chess.com/daily/game/254758858 widzę, że jednak bicie nastąpiło :)
Robal
 
Posty: 4
Dołączył(a): 29 gru 2011, 19:35
Lokalizacja: Poznań
Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 4 razy
Ranking: 0

Re: Pytanie początkującego - bicie pionem

Postprzez drraco5 » 26 mar 2020, 09:47

Robal napisał(a):W partii https://www.chess.com/daily/game/254758858 widzę, że jednak bicie nastąpiło :)

Dziękuje za odświeżenie pamięci - mój błąd. Oddałbym w zakładzie przednie zęby, że jednak nie mogłem go bić. Musiałem to pomylić z inną sytuacją. Dopiero się uczę :-) Sorki za zamieszanie. Dziękuje za pomoc. Temat do zamknięcia.
Avatar użytkownika
drraco5
 
Posty: 3
Dołączył(a): 24 mar 2020, 20:08
Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 0 raz
Ranking: 0


Powrót do Trening szachowy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości



REKLAMA

Gdy masz problemy z matma czasami najlepszym rozwiazaniem sa Korepetycje z Matematyki
Zadania Szachowe