Zmiany zmiany zmiany:
Pozytywne:
+ Synek robi postępy, powoli ale zauważalnie.
+ Trochę lepiej radził sobie z porażkami na ostatnim turnieju (dalej było bardzo ciężko ale dostał motywację 5zł za każdy zdobyty punkt 2.5/7 zrobił -> jest wielką sknerą i liczy swoje pieniążki w skarbonce co najmniej kilka razy w tygodniu, turniej był otwarty i bardzo mocno obsadzony więc nie miał szans zdobyć żadnego miejsca ani też nie mógł zdobyć żadnej kategorii pomyślałem że motywacja finansowa będzie ok i udało się -> nie chcę z tego robić reguły)
+ Lubi przechodzić kolejne poziomy w grze Epoka Szachów na androidzie - średnio dziennie 15min gry
+ Pograliśmy trochę z handicapem. Grałem na 80% (czyli normalnie -najlepsze ruchy jakie znalazłem ale bez specjalnego skupienia) bez hetmana i z możliwym cofnięciem ruchu przez syna ===> wygrywał! (teraz kolejny etap to zakaz cofania ruchów). Jak dla mnie to duży postęp jeszcze 2-3 miesiące temu mogłem z nim wygrać mając tylko pionki i stronę królewską (wieża, skoczek, goniec)
Negatywne:
- Nie jestem w stanie go nakłonić do jakiejkolwiek formy treningu z teorii ostatnio.
- Nadal jest bardzo duży problem z akceptacją porażki
- Nadal podstawia figury
- Nadal nad ruchem zastanawia się mniej niż 2 sekundy
Najbliższe plany:
- kontynuacja gry z handicapem (spróbujemy bez cofania ruchów)
- rozgrywanie gier z zapisem i możliwością wygrania gry po X ruchach bez podstawienia figury (zaczniemy od X = 15 potem będziemy zwiększać trudność)
- odpuszczam na razie naukę teorii, niech się otrzaska ze zwykłym graniem i przestanie podstawiać figury, może uda mi się to i owo przekazać podczas zwykłej gry
- turniej na ferie -> już jest zapisany (chcę poprosić o możliwość grania w najsłabszej grupie 1000-1200 Pzszach pomimo IV kat. z uwagi na wiek i bardzo krótki staż szachowy -> i tak będzie najmłodszym uczestnikiem)